Vrste termometrov

Na voljo so štiri različne vrste termometrov. Razlikujejo se glede na tehniko, ki se uporablja za merjenje telesne temperature

Termometer z živim srebrom

Termometer z živim srebrom sestavlja tanka steklena cevka dolžine približno 12,5 cm, ki ima na eni ali obeh straneh merilno lestvico v stopinjah Fahrenheita ali Celzija ali oboje. Pri merjenju telesne temperature se tekoče živo srebro, shranjeno v hranilniku na spodnji strani termometra, dvigne po kapilarni cevki. Termometri z živim srebrom so v sodobnih kliničnih ustanovah prepovedani zaradi morebitnih nevarnosti za zdravje, povezanih z živim srebrom. Že nekaj let so termometri z živim srebrom na območju Evropske unije prepovedani.

Digitalni termometer

Digitalni termometri telesno temperaturo merijo s pomočjo elektronskega temperaturnega senzorja. Senzor je povezan s procesorjem, obdelane informacije pa se izpišejo na prikazovalniku termometra. Digitalni termometri se od prepovedi uporabe termometrov z živim srebrom znotraj Evropske unije vse pogosteje uporabljajo za merjenje temperature ne glede na starostno skupino bolnikov.

Infrardeči termometer

Infrardeči termometri telesno temperaturo merijo s pomočjo infrardečega senzorja. Termometer vstavite v sluhovod, v katerem infrardeči senzor prestreže telesno toploto, ki jo oddaja bobnič. Uporablja se lahko tudi za merjenje temperature na čelu ali sencih. Infrardeči termometri se zato imenujejo tudi ušesni ali čelni termometri. Infrardeči termometri se pogosto uporabljajo pri otrocih.

Termometer za enkratno uporabo

Termometri za enkratno uporabo so izdelani iz plastičnih trakov, na površini katerih so razporejene točke. Te točke so napolnjene s kemikalijami, občutljivimi na temperaturo, ki spreminjajo barvo glede na temperaturo. Ta sprememba barve pri termometrih za enkratno uporabo predstavlja merilno lestvico. Termometri za enkratno uporabo so navadno opremljeni s samolepilno stranjo, s katero je mogoče trak nalepiti na kožo. Pri tej vrsti termometrov gre za najbolj nenatančno različico termometrov, kar se tiče natančnosti meritev.

Types of fever thermometer